Zorgmaatwerk
Zorgmaatwerk is een zorg- en trainingsbureau voor mensen die op psychisch en/of sociaal gebied een beperking ervaren. Initiatiefnemer Debbie Nota is in februari 2006 samen gaan werken met een reeds bestaand éénpersoonsbedrijf onder dezelfde naam.
In 2007 is een woonproject geopend voor mensen met psychische beperkingen en/of psychosociale problematiek.
Er zijn plannen om in 2008 een trainingshuis voor mensen met PDD-NOS te openen.

Gesprek met Debby Nota
Datum: 5 juli 2007
Bron:-SPV s.v.p. ?! Een onderzoek naar de rol van de SPV bij/in de verwijzing naar en samenwerking met particuliere instellingen. Jelte Steenaart, Peter Westhoff, Tineke Wiarda, Afstudeeronderzoek MGZ/GGZ, Hanze Hogeschool Groningen, september 2007

Bedrijfsinformatie
Debby Nota is intern directeur van Zorgmaatwerk, een zorg- en trainingsbureau voor mensen die op psychisch en/of sociaal gebied een beperking ervaren. Nota is na twee jaar verpleegkundige inservice-A opleiding over gegaan naar het HBO-V. Tijdens en na de HBO-V heeft zij gewerkt binnen de GGZ; dit leek haar niet de juiste richting en is hierna vertrokken naar Amersfoort om in een algemeen ziekenhuis te gaan werken. Door persoonlijke omstandigheden is Nota teruggekeerd naar Friesland en is wederom gaan werken binnen de GGZ. Zij heeft de management non-profit opleiding afgerond, evenals de post HBO studie Bedrijfskunde. De motivatie om deze laatste opleiding te gaan volgen was dat ze carrière wilde maken binnen de GGZ. Nota heeft de functie bekleed van verpleegkundige, casemanager en teamleider bij de doelgroep volwassenen.
In februari 2006 is Nota in zee gegaan met het reeds bestaande éénmansbedrijf Zorgmaatwerk. Momenteel zijn er 23 personeels leden in dienst van deze BV., inclusief de externe en interne directeur. Het personeelsbestand bestaat uit gekwalificeerd personeel op Hbo-niveau, waaronder verpleegkundigen, een maatschappelijk werker, sociaal pedagogische hulpverleners, een pedagoog en twee secretaresses. De medewerkers worden voortdurend bijgeschoold. Zorgmaatwerk is een toegelaten instelling in het kader van de AWBZ voor de functies behandeling, activerende- en ondersteunende begeleiding, persoonlijke verzorging en verpleging. Voor het behandelstuk is een psychiater aan Zorgmaatwerk verbonden.
Behalve de ambulante psychiatrische thuiszorg is de onderneming actief op het gebied van woonprojecten en sociale vaardigheidstrainingen.

Doelgroep
Zorgmaatwerk biedt activerende en ondersteunende begeleiding aan mensen die een beperking op psychiatrisch, maatschappelijke en/of psychosociaal gebied ondervinden. Zij verstrekt hulp op basis van een Persoongebonden Budget of Zorg in Natura. Men richt zich op heel Friesland, het betreft vooral volwassenenzorg. Ouderen behoren ook tot de doelgroep, maar is meer in samenwerkingsverband en is vooral gerelateerd aan de zorg. Er wordt wel ingespeeld op de vergrijzing, initiatieven op dit gebiedt zijn nog in de ontwikkelingsfase.
Momenteel bedient Zorgmaatwerk circa 150 mensen. Dit cliëntenbestand heeft zich vooral gevormd door van mond tot mondreclame. De groei van het bedrijf is momenteel zo explosief, dat het aanwezige promotieplan niet nodig is. Zorgmaatwerk heeft geen gebruikt gemaakt van adverteren.

Werkwijze en uitgangspunten
De huidige extern directeur is vanuit idealisme begonnen met het éénmansbedrijf Zorgmaatwerk. Zorg leveren en de tijd nemen voor de cliënt waren hiervoor motivatiepunten. Nota werd door de huidige extern directeur gevraagd een bedrijfsplan voor Zorgmaatwerk te schrijven. Zij kenden elkaar van het werken binnen GGZ. Nota geeft aan dat idealisme voor haar ook een rol heeft gespeeld, de manier waarop gewerkt wordt spreekt haar aan. Het is voor haar ook een uitdaging geweest om met Zorgmaatwerk in zee te gaan.
Deze zorgorganisatie levert zorg op maat. Dat betekent zorg die bij de cliënt past, waarbij de vraag naar de vorm en de inhoud van begeleiding sterk individueel bepaald wordt. De organisatie is zo georganiseerd dat men snel en flexibel op de behoeften en wensen van de klanten kan aansluiten, men garandeert binnen één week met de zorg te kunnen starten.
Er wordt gestreefd naar maatwerk. Een belangrijk uitgangspunt is dat de zorg praktisch moet zijn: niet voor elk stukje zorg een andere begeleider maar zoveel mogelijk een vaste persoon waar de klant afspraken mee maakt.
Zorgmaatwerk is een bureau waar veel kennis en ervaring aanwezig is op het gebied van psychiatrie, training en onderwijs. Door uit te gaan van mogelijkheden kunnen mensen hun kwaliteiten verder ontwikkelen. Dit proces begeleidt men op een coachende manier. Er is altijd sprake van gelijkwaardigheid en respect in deze relatie.
Zorgmaatwerk staat voor kleinschaligheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en enthousiasme. Zorgmaatwerk onderscheidt zich ook door integrale zorg aan te bieden en een transparante organisatie te zijn voor zowel het personeel als de cliënt. Men werkt vraaggericht en kan inspelen op de huidige ontwikkelingen in de zorg, zoals de vergrijzing en de daarmee samenhangende problematiek. De GGZ wordt meer als generalist gezien.

Samenwerking
Er wordt samengewerkt met zorggroep Tellens, een Friese organisatie van 13 zorgcentra en 600 zorgwoningen, dit in het kader van de ouderenzorg. Het UWV (Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen), de jeugdzorg, Reïntegratie trajecten, de Sociale dienst, de Gemeenten, MEE Friesland en huisartsen zijn ook partijen waar mee samengewerkt wordt. Nota geeft aan dat een ‘goed’ netwerk van erg grote waarde is.
Er is geen officieel samenwerkingsverband met de GGZ(ouderen), de samenwerking is vooral klantgerelateerd. Er zijn wel projecten waarin de GGZ ook een partij is.
Nota is van mening dat een SPV geen meerwaarde voor het bedrijf of de klant zou zijn. De medewerkers, werkzaam binnen Zorgmaatwerk zijn vooral gespecialiseerd op bepaald terrein. De verpleegkundigen hebben veelal de SPV-competenties wel in huis.
Samenwerking tussen GGZ en zorgmaatwerk wordt wel wenselijk geacht. Dit kan zowel klanten als organisaties ten goede komen, mits er heldere afspraken zijn over ieders aandeel in de zorg en er gebruik wordt gemaakt van de specifieke expertise van beider organisatie.
Medewerkers in dienst van Zorgmaatwerk worden geselecteerd op basis van hun competenties voor zover die aansluiten bij klant, zorgvraag, bedrijfsorganisatie en cultuur.
Er wordt derhalve niet specifiek gezocht naar SPV, louter om de titel, maar is men gericht op vaardigheden en kennis van zaken.