T-care
Het komt nog niet veel voor: een particulier bedrijf dat psychiatrische verpleegkundige zorg levert aan houders van een persoonsgebonden budget (pgb), maar in Baarland, niet ver van Goes, hebben particuliere verpleegkundigen Marianne de Kort en Heidi Burm er succes mee. Wat T-care, zoals het bedrijf heet, vooral uniek maakt is de persoonlijke manier van werken. Onder het motto “zorg is geen product, zorg is tijd maken en er zijn voor de cliënt” halen de Kort en Burm veel voldoening uit hun werk. We werken samen en we overleggen met collega-verpleegkundigen, met psychiaters en huisartsen”. Verpleegkundigen zijn ze al vanaf 1984. De Kort (37) specialiseerde zich als sociaal psychiatrisch verpleegkundige en werkte tot 2000 bij het RIAGG en het psychiatrisch ziekenhuis, Burm (35) is kinderverpleegkundige en specialiseerde zich in de kinderpsychiatrie. Ze kwamen elkaar in 1987 op het werk tegen en besloten in 2001 voor zichzelf te beginnen. Daaruit ontstond in september 2001 T-care.

Verwijzingen
Ze zien zichzelf eerder als een aanvulling op de reguliere zorg dan als concurrenten. “We hebben in het begin veel aan marketing en voorlichting gedaan”, zegt de Kort. “We hebben folders en affiches laten maken en zijn met de reguliere instellingen gaan praten. Nu verwijzen onze voormalige werkgevers, maar ook de thuiszorg en de sociaal pedagogische dienst mensen naar ons door. Ook steeds meer particulieren weten de weg naar ons te vinden.

Financiering
T-care wordt gefinancierd via pgb’s en nog niet via de algemene wet bijzonder ziektekosten (AWBZ). Nu werken we met drie oproepkrachten, maximaal mogen dat er tien zijn. We willen niet dat gezinnen meer dan twee gezichten zien”. Het bedrijf beperkt zich niet alleen tot het pgb voor de geestelijke gezondheidszorg. De Kort. “Voor dit jaar werd er 204.545 euro uitgezet, maar het budget was al op in februari. We zullen dus voorlopig geen nieuwe ggz klanten krijgen. Wel kunnen we met andere pgb’s zoals gehandicaptenzorg en verpleging en verzorging uit de voeten, waarbij de nadruk komt te liggen op de geestelijke begeleiding.

Doelgroepen
Speerpunten van T-care zijn: volwassenen psychiatrie; kinderverpleegkunde; intensieve gezinsbegeleiding, ouderenzorg, gehandicaptenzorg en spiritueel welzijn, waaronder Reiki behandelingen en Bachbloesemtherapie worden aangeboden. Vooral op het spirituele vlak mag T-care uniek genoemd worden. De Kort richt zich op traditionele geloven. “We hebben hier veel te maken met streng christelijk gelovigen.Burm heeft zich gespecialiseerd in alternatieve richtingen, of zoals ze het zelf zegt: “alles waar iets positiefs uit te halen valt. Het is maar wat mensen willen en waar ze open voor staan. In principe staan we open voor alle richtingen.”

Verschil tussen T-care en reguliere instelling
Wat mensen willen maakt in feite het grote verschil tussen T-care en een reguliere instelling. Wordt in een instelling begeleiding aangeboden, bij T-care bepaalt de klant in overleg wat hij wenst en daaruit wordt een pakket samengesteld. Burm : “In de eerste instantie gaat de hulpvraag naar begeleiding uit. Daarnaast zijn wij niet te beroerd om andere dingen te doen: te poetsen, papieren in te vullen, boodschappen te doen en als iemand een dagje uit wil kan dat ook. Eigenlijk wijzen we zelden iemand af. We zien de uitdaging. In de praktijk zijn we de troubleshooters, cliënten komen bij ons als ze elders zijn afgewezen.
“De ziektebeelden waarmee onze cliënten kampen, kennen we”, zegt De Kort. “We weten dus wat mensen vooral niet kunnen, en daarom kijken we liever naar waartoe mensen wel in staat zijn. We denken op de lange termijn. Welke talenten hebben ze en hoe kunnen ze die met onze hulp ontwikkelen. Je kunt mensen stimuleren. Burm: “Je kunt iemand stimuleren om zijn huis te gaan poetsen, maar moet dat nou echt als hij daar een vreselijke hekel aan heeft? Dan kunnen wij beter een uurtje gaan poetsen en dan kan de klant werken aan de dingen die hij leuk vindt.
Ons uitgangspunt is het leven zo aangenaam mogelijk te maken. Veel mensen hebben last van angsten. We kijken waar die angst vandaan komt en proberen bij de cliënt een talent naar boven te halen, waar hij het angstgevoel kan doen verminderen.” Zo organiseert T-care in samenwerking met een kunstenaar kunstcursussen voor kinderen om hun talenten te stimuleren en werkt het bedrijfje samen met een werk- en leerboerderij waar autistische kinderen komen.

Trots op het beroep verpleegkundige

De manier van werken van T-care, vereist een enorme gedrevenheid en dat hebben de Kort en Burm “Wij zijn trots op ons beroep en dat dragen we uit”, aldus de Kort. “Een probleem in de gezondheidszorg is dat veel verpleegkundigen die trots missen. We worden geregeld gebeld door verpleegkundigen die bij ons willen werken, omdat we het positieve van het vak uitstralen. Daarbij zijn we ondernemers en vinden we het niet vervelend om veel 60 tot 70 uur in de week te werken. In de reguliere zorg werk je hard of minder hard, maar het loon komt op hetzelfde neer. Wij creëren onze eigen doorgroei. Toen we aankondigden dat we voor onszelf gingen beginnen, vroeg iedereen ons hoe dat nou moest met de financiën. Ze vroegen zich af of we waren opgebrand in ons werk. We waren helemaal niet opgebrand, maar we wilden dat wel vóór zijn. En iedereen had het maar over ons pensioen, dat vonden we zo’n onzin. Het is waar dat we een bepaalde zekerheid opgaven, maar we hadden en hebben vertrouwen. Als je wilt werken, dan kun je werken. En van angst voor de toekomst hebben we geen last, je creëert tenslotte elke dag zelf. Een van onze zorgvisies is dat je met het opheffen van angsten nieuwe mogelijkheden schept. En hoewel we altijd hebben gevonden dat we genoeg verdienden, is het financiële stuk nu ook een motivatie: we bouwen een bedrijf op, we hebben een doel.”

Noot van de redactie: het volledige interview: T-care: privé zorg voor pgb-ggz-houders in Zeeland is eerder gepubliceerd in zorgvisie.