Lemsterhop

Zorgboerderij en boerderijcamping ’t Lemsterhop, Petra en Anneke Dijkman, 11 juli. 07

Bedrijfsinformatie
Vader Geert, moeder Anneke en dochter Petra Dijkman runnen zorgboerderij ’t Lemsterhop. Petra Dijkman heeft de SPH-opleiding gevolgd, waarbij ze stage liep en werkte met mensen met een licht verstandelijke handicap. Geert Dijkman is agrarisch ondernemer. In 2003 zijn zij begonnen om zich te oriënteren een zorgboerderij te gaan starten. Aanleiding hiervoor was voor Petra Dijkman dat zij door bezuinigingen bij Talant geen vaste dienstbetrekking kon krijgen en voor Geert Dijkman het feit dat hij geen opvolger voor zijn boerenbedrijf had.
In september 2004 is men gestart met de coöperatieve zorgboerderij ’t Lemsterhop. De zorgboerderij is gevestigd in de voormalige melkveehouderij van het echtpaar Dijkman. Behoudens de zorgboerderij wordt er (jong)vee voor de handel en slacht gehouden en is er een kleinschalige camping op het terrein met aangepaste voorzieningen.
In de naaste omgeving bevindt zich geen vergelijkbaar initiatief.
Het is een gezinsbedrijf, waar met name vader, moeder en dochter Petra werkzaam zijn. Zoon Jan Jacob en dochter Jellie steken waar nodig ook de handen uit de mouwen. Momenteel is er een stagiaire van het CIOS werkzaam bij hen. Petra Dijkman geeft aan dat zij vooral uit leerervaring werkt. Eigenschappen van haar zijn dan ook, onderzoekend en geïnteresseerd.

Doelgroep
Mensen met een lichte beperking kunnen op ’t Lemsterhop terecht voor een inspirerende dagbesteding. ’t Lemsterhop zorgt voor:
• Mensen met een verstandelijke beperking; waaronder schoolverlaters van het speciaal onderwijs (zmlk).
• Mensen met stoornissen in het autistische spectrum.
• Mensen met een psychische problematiek.
• Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
Het gros van de deelnemers bevindt zich in de leeftijdscategorie van 5 tot 20-jarigen. Momenteel komen er 18 mensen op zorgboerderij ’t Lemsterhop. Er is niet sprake van veel doorstroming van de deelnemers. Er wordt een proefperiode gehanteerd; wanneer blijkt dat iemand niet in de bestaande groep past, wordt samen gekeken naar een alternatief.
Via internet en de website zorgboeren.nl komen potentiële cliënten terecht bij de zorgboerderij. Van mond-tot-mondreclame werkt echter het beste. Adverteren blijkt uit ervaring weinig rendement op te leveren.
De zorg aan cliënten wordt gefinancierd vanuit een Persoon Gebonden Budget.


Werkwijze en uitgangspunten
Een belangrijke beweegreden voor Petra Dijkman om zelf een bedrijf te starten is dat ze zich stoort aan de gang van zaken binnen de reguliere zorg. Het draait volgens haar veelal om geld en niet om de inhoud van de zorg. Moeder en dochter Dijkman willen het simpel houden en geven aan dat zij er naar streven dat de cliënten zich lekker voelen en een leuke dag hebben.
Aan de muur hangen een aantal Friese spreuken, welke de missie van het bedrijf weergeven:
‘Nimmen kriget in wurklist foar it libben’, ‘Sizzen is neat, dwaen is in ding’ en ‘Wês in sinnestriel, in oar hat der ferlet fan’, vooral deze laatste is belangrijk zegt Anneke Dijkman.
De kracht van de aangeboden zorg zit hem in het feit dat er veel tijd en warmte en persoonlijke aandacht aan de deelnemers wordt gegeven. ‘Rust vormt de basis, samen met de structuur van het boerenleven’ geeft Petra Dijkman aan.
De werkzaamheden op de boerderij sluiten aan bij het seizoen en variëren van de verzorging van het vee, het bewerken van de groente- en bloementuin tot allerlei veel voorkomende onderhoudswerkzaamheden.
Cliënten komen op een positieve manier in contact met zichzelf en de omgeving door op het land en met de dieren te werken. De begeleiding op ‘t Lemsterhop richt zich op de individuele ontplooiingsmogelijkheden. Op deze manier versterkt het werken op de boerderij het zelfvertrouwen van de cliënt. “Liever kleinschalig en intensief, dan groot en algemeen,”aldus Anneke Dijkman.
Er is wel interesse voor de doelgroep ouderen; het idee dat naar voren komt is om in een groep van 2-3 personen dagopvang en/of -verzorging aan te bieden. ‘Sfeerproeven en het bij elkaar zijn’ vormen de ingrediënten.
De onderneming is bezig een kwaliteitskeurmerk te verkrijgen dat is ontwikkeld door het Landelijk Steunpunt voor Landbouw & Zorg.

Samenwerking
Zorgboerderij ’t Lemsterhop is aangesloten bij de Vereniging Zorgboeren Fryslân. Deze vereniging biedt ondersteunende cursussen en workshops aan. Er is goed contact met de lokale huisarts. Wanneer er vragen zijn, dan gaat Petra Dijkman zelf op zoek naar oplossingen middels zelfstudie en onderzoek.
Momenteel bestaat er geen officieel samenwerkingsverband met GGZ (Ouderenzorg). De ervaring met de GGZ leert dat het personeel welwillend is, maar dat de bureaucratie van de GGZ remmend werkt. Anneke Dijkman noemt hierbij een voorbeeld, waarbij financiering een zorgvraag blokkeerde. De voorwaarden rond samenwerking met de GGZ zijn op dit moment niet afgestemd.
Men geeft aan dat samenwerking met de GGZ wenselijk is als dit de kwaliteit van zorg aan hulpvragers vergroot. Uitgangspunt daarbij is om kennis en inzichten te bundelen om tot de best passende zorg te komen. De SPV kan hierin een belangrijke rol spelen, maar dit zou ook een andere discipline kunnen zijn.