Bos- en Meerzicht

4.4.2. Bos – en Meerzicht, Voor verzorgd wonen, Albert Oosting, 27 juni. ‘07

Bedrijfsinformatie
De heer Albert Oosting is eigenaar en initiatiefnemer van Bos- en Meerzicht. Oosting is van oorsprong B-Verpleegkundige en heeft in alle werkvelden binnen de psychiatrie zijn werkervaring opgedaan. Op ietwat latere leeftijd heeft hij de HBO-V gedaan met name ook om meer kennis te verkrijgen van de somatische problematiek. Hij heeft gewerkt in het Academisch Ziekenhuis in Groningen (afdeling Neurochirurgie), in de thuiszorg en tevens is hij een tijdje leraar Verpleegkunde geweest.
Sinds 1 september 2004 is zijn “bedrijf”gevestigd in Oudemirdum. Bos- en Meerzicht is aangesloten bij WoonZorg/TDC, een overkoepelende Thuiszorgorganisatie welke gevestigd is in Steenwijk. Daarnaast is Bos- en Meerzicht aangesloten bij de “NeVeP”, de Nederlandse Vereniging van Particuliere Woon- en/of Zorgvoorzieningen. Een reden/motivatie om zijn bedrijf in Oudemirdum te vestigen had Oosting niet. Het was een reeds bestaande locatie (voorheen Pension Bakker). Het bedrijf wordt mede ‘gerund’ door mevrouw T. Wildschut – Pelsma, Hoofd Zorg. Er zijn inmiddels 24 medewerkers/helpende/verzorgende van niveau 2 en 3 werkzaam binnen het bedrijf. Daarnaast vier koks, een Activiteitenbegeleidster en een medewerkster van de huishoudelijke dienst. Thans zijn er ook uitbreidingsplannen. Omtrent scholingsplannen en – acties, dan wel het onderhouden van het eigen kwaliteitsniveau, daarover zegt Oosting dat men geregeld (bij)geschoold wordt. Hij ziet ook dat steeds meer van zijn medewerkers zich middels scholing trachten te verbeteren van niveau 2 naar niveau 3.

Doelgroep
Bos- en Meerzicht biedt met name zorg aan ouderen. In het bijzonder betreft het mensen met somatische klachten, mensen met dementie en de sociaal geïsoleerde oudere mens. Thans is er één bewoner met een psychiatrische achtergrond. Dit vergt volgens Oosting een iets andere bejegening dan de andere bewoners. Op dit moment zijn er 16 mensen inwonend, maar er is plaats voor 18. Het betreft hier veelal permanente bewoning. Het cliëntenbestand, in dit kader is bewonersbestand wellicht een betere indicator, vormt zich vooral door mond - op - mond reclame. Oosting zegt: “het algemene beeld van/over particuliere instanties is dat het wel duur zal zijn, dit leidt vervolgens tot vooroordelen”. Daarnaast is Oosting druk bezig met de media (radio en krant naast de reeds bestaande internetsite) te zoeken. Tevens is het volgens Oosting belangrijk regelmatig overleg met derden (huisartsen e.d.) te hebben, waarin het bedrijf geprofileerd kan worden.



Werkwijze en uitgangspunten
De motivatie om zelfstandig een bedrijf in de zorgsector te starten kwam vooral voort uit de wens om iets voor de (oudere) mens iets te willen betekenen, anders dan in een instelling. Naar zijn mening wordt daar teveel en te lang gepraat, er wordt veel overlegd maar er wordt te weinig tot daadwerkelijke actie overgegaan. Er zijn naar zijn mening te weinig mensen die daadwerkelijk doorpakken met name als mensen echt hulp nodig hebben. Dit heeft naar zijn mening te maken met wet- en regelgeving. Deze bureaucratie maakt de zorg ‘stroperig’, daardoor durft men zijn nek niet meer uit te steken. Een tweede reden om zelfstandig door te gaan komt voort uit het feit dat op de locatie, voorheen Pension Bakker, een steeds oudere populatie mensen kwam te wonen die steeds meer lichamelijke klachten kregen. Er was dus meer zorg nodig, die zorg heeft Oosting naar binnen gehaald. Zo is Bos- en Meerzicht ontstaan.
Het gaat Oosting om de zorg ten uitvoer te brengen middels korte lijnen en door meer te doen. Waar het volgens hem omgaat: de mensen willen lieve zusters, goed (lekker) eten en een schone plek om te wonen. Goede zorg gericht op basale zaken van wat men als mens nodig heeft. Oosting tracht vanuit zijn persoonlijke visie en gedachtegoed kleuring te geven aan de zorg in het algemeen en aan zijn bedrijf in het bijzonder. Compassie en gedrevenheid is wat hij uit wil dragen.

Informatie uit de folder:

Voor het verlenen van zorg worden de bewoners geïndiceerd. Op basis van deze indicatie kent de zorgverzekeraar de zorggelden toe. Niet geïndiceerde zorg wordt apart in rekening gebracht.

Samenwerking
Bos- en Meerzicht heeft geen AWBZ erkenning, daarom werkt men middels een tussenpersoon c.q. is men verbonden aan een overkoepelende organisatie te weten WoonZorg/TDC uit Steenwijk. Op deze manier wordt er gebruik gemaakt van zorggelden.
Er wordt voornamelijk samengewerkt met externe (para)medici waaronder huisartsen, fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Bij eventueel probleemgedrag dan wel overstijgende zorgbehoefte wordt er (door Hoofd zorg, Tinie) actie ondernomen richting de huisarts.
Er is geen daadwerkelijke / directe samenwerking met de GGZ. Wel zijn er een aantal connecties ( N. Kaandorp Geriater, H. Ettema Verpleegkundig specialist). Deze gebruikt Oosting vooral als klankbord. Op dit moment is de zorg meer gericht op de woon-/ leefsituatie, minder op psychisch gerelateerde zaken/problemen.